Sofa ablak, Sofa típusú fanyílászárók felújítása

Fa ajtók, ablakok felújítási, karbantartási lehetőségei!

Gyakran keresnek meg olyan ügyfelek akiknek  fa nyílászáróik vannak, és kicseréltetni szeretnék őket (akár Sofa ablak). Nagyon sok esetben már az újabb hőszigetelt üvegek befogadására kialakított nyílászárókkal rendelkeznek. De továbbra is szeretnének a fa nyílászárók mellett dönteni. Nyílászáró beépítés után sajnos a nyílászáróink gondozást igényelnek, de nagyon sokan elhanyagolják őket.

Minden vasalat évente egyszer megkíván egy kis olajozást, esetleg utánállítást. Azokhoz a részekhez amelyekhez hozzáférünk törölgessük át, enyhén nedves puha ronggyal. Ha van egy kompresszorunk ki is fújhatjuk belőle a port ami évek során lerakódott. Használhatjuk a számítógépek tisztítására alkalmazott sűrített levegős palackot is, mondjuk nem sokáig elég, de a fontosabb helyeknél megéri. Ha erre odafigyelünk évek, évtizedek múlva is könnyen működő vasalataink lesznek.

Ajtó abalk vasalat olajzás
Ajtó abalk vasalat olajzás

A nyílászáróba beépített hőszigetelt üvegek sajnos elég súlyosak, és idővel meghúzzák az ablakainkat, azok megereszkednek, nehezebben záródnak. Ha ebbe a pozícióba marad az ablakunk, akkor az egész vasalatrendszert fokozott terhelésnek tesszük ki és sokkal jobban elhasználódik. Minden korszerű vasalatrendszer lehetőséget ad a nyílászárók finombeállítására. Amennyiben az üveg elmozdult, az üvegezőlécek eltávolítása után lehetőség nyílik újra stabilan rögzíteni azt. (sajnos ehhez már szakember kell aki tudja alkalmazni az üvegezés speciális fogásait is).

Ajtó abalk vasalat utánn állítás
Ajtó abalk vasalat utánn állítás

Egyetlen egy dolog amivel végleg tönkre lehet tenni egy fa ablakot, ha nem megfelelő a kezdeti felületkezelés. Vagy évek során egyáltalán nem figyelünk az időközönkénti ápolásra és az esetleges sérült részek javítására. Vagy esetleg az üveg melletti szilikon beszárad, így állandóan belefolyik a víz a szerkezetekbe és nem javítjuk kellő módon, időben.

Ajtó abalk festék öregedés repedezés

Amennyiben ilyen ablakokkal rendelkezik, vagy hasonló problémákkal küzd, jó eséllyel nyílászáró csere, és bontás nélkül is az új nyílászárók hőszigetelési paramétereinek megfelelő ablakokká javíthatjuk fel azokat. De nem árt figyelni a pár éve beépített új nyílászárókra sem, ők is megérdemlik és igénylik is a törődést!

Összefoglalva tehát melyek a főbb problémák és hogyan küszöbölhetjük ki azokat:

Ajtó abalk párásodás
  • nehezen záródó vasalatok:vasalatok kitisztítása, olajozása, tokon található ellendarabok beállítása

 

  • megsüllyedt ablakok: a hőszigetelt üveg kiékelésével az ablak, az eredeti helyére emelhető

 

  • nem megfelelően záródó, huzatos ablakok: a nyíló részben található szigetelés kicserélése korszerűbb, szélesebb szigetelőprofilokra

 

  • befakult üvegek, párásodó üvegek: hőszigetelt üvegcsere, korszerűbb 2 vagy 3 rétegű üvegezésre K-0,7-ig
    ( 3 rétegű üveg esetén javasolt a bukó funkció használata)

 

  • repedések, felületi hibák javítása: abban az esetben javasolt , ha a nyílászárók felületkezelése teljes fedő festékkel megoldható
    ( lazúros felületkezelésnél a javítások látszódnak)

Amennyiben hasonló nyílászárói vannak és szeretne még egy esélyt adni nekik, keressen telefon vagy emailban minket!