Ajtó, ablakcsere és beépítés kivitelezési lehetőségei.

Műanyag és fa ajtók, ablakok beépítésének lehetőségei!

Elhatározásra jutott, hogy ablakot ajtót kell cserélni vagy építkezik és a nyílászáró beépítés fejezethez ért. Szeretnénk önnek segíteni, lentebb összefoglaltuk az ajtó, ablakbeépítésének fő csoportjait.

Munkánk során mi arra törekszünk, hogy minél tisztább munkát végezzünk és a munkafolyamatok során Önnek a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzuk a nyílászárócsere folyamán. Ezen szempontok alapján is mérlegelhetőek az alábbi beépítési módok.

Beépítés kialakított falnyílásba:

Ez a legszakszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, általában új falkialakításoknál, építkezéseknél találkozunk legtöbbször ezzel a módszerrel. Ez a beépítési mód kivitelezhető azonban ablakcsere alkalmával is amikor a régi nyílászárót kibontják és a kőműves kialakítja a falnyílást.

Amint a vakolat meghúzott már kezdődhet is az új ablakok, ajtók beépítése. Jellemzően ezt a módszert inkább nyáron vagy 20 fok feletti tartományban lehet alkalmazni.

Nyílászáró, ajtó, ablak beépítés NAFA Kft. Vakolt falnyílásba
Nyílászáró, ajtó, ablak beépítés NAFA Kft. Vakolt falnyílásba

Beépítés régi nyílászárók bontásával:

Ennél a megoldásnál a régi ablakok minden részét kibontjuk a falnyílásból. Ekkor általában sérül a vakolat mivel a régi beépítés során a falazással egyidejűleg kerültek a nyílászárók a házba. Majd a vakolat a téglára és legtöbbször a nyílászáró szélére is felhordásra került a hézagok elfedése okán.

Ami viszont a hosszú évek során a mindennapi használattól és a keletkezett nedvességtől meglazult. Vannak olyan vakolatrészek is amit szinte a jóakarat tart már csak. Ezekben az esetekben számolni kell a vakolat sérülésével is, illetve a régi nyílászáró általában 20 cm szelesek voltak, ami a tokot illeti. Az új viszont 7-8 cm itt a hiányzó részt is vakolni kell.

Jó hír azonban hogy ezt a beépítési módot mindig lehet alkalmazni, télen-nyáron. A kibontás után az új nyílászárók beépítésre kerülnek, ezzel lezárva a házat ilyenkor már a beépítés szigetelése is megfelelő, nem jön be idegen sem az időjárás. A kőműves bent nyugodtan tud dolgozni. Amint végzett a kőműves felkerülhetnek az ablakra kiegészítők párkányok, takarólécek.

Nyílászáró, ajtó, ablak beépítés NAFA Kft. bontással
Nyílászáró, ajtó, ablak beépítés NAFA Kft. bontással

Beépítés bontás nélkül:

A régi tokba való beépítés nem feltétlen a legszakszerűbb megoldás, mégis sokan választják.

Általában régi kapcsolt gerébtokos ablakok esetén lehet megoldás, ahol nem kerül kibontásra a régi nyílászáró, hanem annak tok belsejébe történik a beépítés. Előnyei ennek a megoldásnak, hogy a fal nem sérül, és nem jár nagy kosszal mivel a régi szerkezet a helyén marad.

Hátránya viszont, hogy az üveg mérete így a bejövő fény mértéke lecsökken, látszik a régi tok is és az ablak és a fal között a régi szigetelés marad.

Viszont ezzel a módszerrel az a régi ablak szárnyak szigeteletlenségét ami a hőmérséklet jelentős részének romlásáért felel kb. a 70-80 %-át ki lehet küszöbölni. Nem utolsó sorban ha esetleg évekkel később úgy döntünk, hogy mégis ki kellene bontani a régi nyílászárót akkor sincsen semmi probléma, mivel a régi tokból szakszerűen kibontva, a régi ablakot szintén kibontva falazat javítás után újra beépíthetőek a kialakított nyílásba.

Az ablakcsere menetéről bővebben itt olvashat.